Ett bildäck är en ring formad fordonsdel som täcker hjulet och sitter runt fälgen för att få bilen att rulla framåt. Ett däck består att syntetiskt gummi, naturgummi, tyg, tråg, kimrök och kemiska föreningar. Ett bildäck är alltid runt och fin med flexibla mönster, alla bildäck har olika mönster beroende på märke och tillverkare. Även Cyklar har däck som också är runda och skapade av samma kemiska ämnen dock så är cykeldäck avsedda för cyklar och inte bilar.

En känd myt: Ordet däck härstammar från Frankrike från order tirer som betyder ”att dra”

Vem uppfann bildäcket?

Robert William Thomson uppfann pneumatiska däcket, men ingen skulle köpa den. År 1887 uppfinner John Boyd Dunlop däcket för sin sons trehjuling. Idag skapar bildäck av bland annat Dunlop, Michelin, Goodyear och Hankook.

Vad består ett bildäck av?

Däcket innehåller kemiska ämnen som sammansatts för att härdas och vulkaniserar. Förutom gummi så innehåller ett däck ståltrådar, polyester och textilfibrer. Stommen på däcket innehåller trådar av fiber som formats för att hålla igång och isär däcket mot tryck. Sidoväggarna på däcken består av mjukt gummi för att skydda bildäcket mot trottoarkanter och dylikt.

Finns det olika typer av bildäck?

Idag existerar det många olika typer av bildäck såsom; terrängdäck, punkteringsfria däck, sommardäck, dubbdäck, Racing däck och friktionsdäck. Det finns säkert mer och listan är lång men det här är i alla fall dom populäraste däckvalen i Sverige.

Viktig information!