Ett friktionsdäck är ett bildäck utan dubbar men som skapats för att köras på vintern. Friktionsdäcken till skillnad från dubbdäcken saknar dubbar vilket gör det till ett osäkert däck på vår svenska vinter. Är du mån om säkerheten så bör du välja dubbdäck! oavsett pris, rekommendationer eller annat skitsnack du kan tänkas höra så är dubb alltid säkrare än friktion.

Friktionsdäck kallas felaktigt för året runt däck, det är lätt att tro att det är samma typ av bildäck men det är det inte, ett friktionsdäck kan köras året om men är som bäst lämpad för sommaren och tidig-vintern.

Fördelar med friktionsdäck

  • Dubbdäck får endast användas under perioden 1 oktober till 15 april och friktionsdäck får därför användas under en längre tid (så länge vinterväglag råder) Till och med året om.
  • Dubbdäcken har ett bättre grepp på is, men friktionsdäcken har ofta bättre vägegenskaper på asfalt enligt vibilägare och Auto Motor Sport.
  • Dubbdäckens egenskaper kan försämras när man kör på asfalt genom att dubbarna slits ned och man kan även tappa dubbarna medan man kör
  • Ljudnivån är oftast lägre för friktionsdäcken
Viktig information!